You are here

Project Manager worden in België

De ingenieur moet vaak zijn functies als Project Manager gebruiken vanwege zijn technische background van hoog niveau. De Project Manager is een professionele persoon die belast is met de leiding van een project, van het begin tot het einde. De functie bevindt zich in extreem gevarieerde sectoren zoals industriële engineering, ICT, luchtvaart, enz. In dit artikel leert u hoe u Project Manager wordt in België.

OnlyEngineerJobs.be

project_manager_worden_ingenieur_belgië_only_engineer_jobs

Als verantwoordelijke van een team moet hij de groep coördineren voor het ontwerpen en ontwikkelen van producten, methoden en diensten. Zijn missies zijn gediversifieerd:

 • Hij zorgt voor de communicatie en het doorgeven van informaties naar de leiders wat de meest recente vooruitgang betreft.
 • Hij schat de stappen van het project in, de nodige hulpmiddelen en de termijnen om te zorgen dat er aan een goed tempo wordt gewerkt.
 •  Hij stelt de onmisbare hulpbronnen voor het project vast en de optimalisering van hun gebruik op gebied van tijd en geld.
 • Hij is in contact met de partners om gemeenschappelijke doelen vast te stellen.
 • Hij luistert naar de verschillende spelers en geeft een feedback.

In België zijn de Project Managers geklasseerd volgens hun ervaring. De Junior Project Manager zal eerst kleinere projecten leiden, vaak in een bepaalde afdeling van het bedrijf. Later zal hij zich ontwikkelen tot een Senior Project Manager en zal zich bezighouden met zaken van grotere belang binnen eenzelfde bedrijf.

Verschillende typen Project Manager:

Bouwkundig Project Manager

De Project Manager zorgt voor het volledige verloop van een of meerdere werven. In tegenstelling met een aannemer is zijn rol algemener en hij is minder aanwezig op de werf. Zijn werk bestaat uit verschillende stappen: ten eerste stelt hij het productdossier vast met de architect en vraagt hij de eerste inschattingen aan een studiebureau om te kosten te voorzien. Daarna neemt hij contact op met alle administraties en beschrijft hij alle elementen die nodig zijn om het project uit te kunnen voeren. Hij stelt planningen vast en plant het gebruik van de hulpbronnen. De Project Manager heeft geen rustig leven, hij moet vaak oplossingen vinden voor de vele onvoorziene gebeurtenissen op de bouwplaats.

 

ICT Project Manager

Hij is verantwoordelijk voor het beheersen en coördineren van een groep gedurende de hele uitvoering van een multimediaoplossing (Internetwebsite, Applicatie, Intranet, enz.). Hij moet het productdossier van de klant naleven. Vandaag werken er veel ICT Project Managers als Belgische onafhankelijke en ze zijn vaak gespecialiseerd in nieuwe technologieën waar er veel vraag naar is (blockchain technologie, cloud solutions, mobiele oplossingen).

 

Industrial Project Manager

De Industrial Project Manager houdt zich bezig met het verloop van een project in verband met de ontwikkeling van een productieketen. Hij houdt toezicht op het industrieel gedeelte, het administratief gedeelte en de kosten. Zijn activiteiten gaan van het implementeren van een nieuwe technologie in zijn bedrijf tot aan het plannen en het toezicht houden op testen in laboratoria. In België kan het dat de industrieel projectleider zijn eigen proeven uitvoert om oplossingen te vinden.

 

Project Manager R&D

De Project Manager R&D plant, organiseert en coördineert een onderzoeksproject van het ontwerpen tot het uitvoeren.  De bijzonderheid van zijn dagelijks leven is de levensduur van zijn projecten. Het kan soms jaren duren voordat een product eindelijk beschikbaar is op de Belgische markt. 

 

> Ingenieur jobs : engineering vacatures

 

Vereiste bekwaamheden

De Project Manager beschikt over uitgebreide kennis op verschillende gebieden (economisch, juridisch, enz..) van zijn sector. Maar dat wil niet meteen zeggen dat hij een deskundige is. Hij moet in staat zijn om de hulpbronnen die ter beschikking zijn te optimaliseren: tijd, geld, werkers, enz. Hij beheerst de computerprogramma’s van zijn eigen sector en is niet bang om te onderhandelen en vergaderingen te leiden.

 • Een uitstekende communicatie en sociaal ingesteld zijn
 • Initiatieven nemen en aanleg hebben voor aanpassing en anticipatie
 • Methodisch zijn en analytisch denken
 • Verantwoordelijkheden nemen

 

Ontwikkeling en salaris

De functie van projectleider biedt allerlei mogelijkheden van carrières aan in alle Belgische activiteit sectoren. Het kan leiden tot banen in verband met de leiding van projecten of consultancy. Het salaris bevindt zich tussen 3.300€ voor een beginner tot 6600€ voor een senior. De ontwikkeling van de Project Managers op technische gebied is de laatste jaren niet veel verandert. Maar de context waarin ze evolueren is wel veranderd. Hun werkploegen zijn steeds meer ruimtelijk verspreid en de plotse toeneming van de informatiemiddelen heeft geleid tot een Project Manager die met afstand kan omgaan en die ook meer mensgericht is.

 

Opleiding

Er bestaan twee manieren om projectleider te worden. In het begin waren de projectleiders voortdurend gevormd. De beginners werden begeleid door de ervaren projectleiders en zo kregen ze steeds meer verantwoordelijkheden. Sinds een twintigtal jaren is er een klassiekere opleiding voor projectleider verschenen via Bachelors en Masters in Belgische ingenieur- en handelsscholen. De laatste jaren is het aantal internationale certificeringen toegenomen om het projectmanagement te harmoniseren. Hier zijn de drie meest herkende certificeringen:

 • De PMPopleiding (Project Management Professional), geleverd door de Project Management Institute. Het betreft de 5 proces groepen die een projectmanagement vormen: Begin, planning, uitvoering, toezicht en afsluiting met optimalisering: van de kosten, de kwaliteit en de termijnen.
 • De PRINCE2 opleiding is gebaseerd op het beheersen van 6 variabelen: de tijd, de kosten, de kwaliteit, de context, de risico’s en de winst. Daarna worden die 6 variabelen de dwangen maar ook de doelen van het project. Een niveau van tolerantie is vastgesteld voor iedere variabele en op het einde van zijn project moet de deelnemer op het goede niveau aankomen voor elke variabele. De goedkeuring van Prince2 neemt toe en de certificering wordt steeds meer ondersteund door mensen die actief zijn in projectmanagement.

 

Deze firma’s zijn op zoek naar Project Managers

 • Project Manager bij ENGIE
 • Project Manager bij GSK
 • Project Manager bij Proximus
 • Project Manager bij BNP Paribas Fortis 

 

Deze Belgische universiteiten bieden opleidingen aan op het gebied van projectmanagement:

 • Vlerick Business School
 • KULeuven
 • ULB
 • Solvay Business School (ULB)
 • Louvain School of Management (UCL)
 • Gent Universiteit
 • Université de Liège
 • ECAM
 • ICHEC
 • Thomas More

 

> Engineering vacatures : ingenieur jobs

> Lees ook : Wat is een ingenieur in België ?

> Lees ook : Hoe wordt je ingenieur in België ?

> Lees ook : Ontdek meer informatie over de verschillende beroepen als ingenieur

Hebt u een suggestie of commentaar ten opzichte van de inhoud van het artikel ? Verschijnt u instelling niet ? Neem contact op via hello@onlyengineerjobs.com