You are here

Hoe wordt u ingenieur in België?

Trekken de studies voor ingenieur u aan? Wenst u te ontdekken hoe u ingenieur in België kunt worden? Ontdek nu artikels en jobs voor ingenieurs in België op OnlyEngineerJobs.be

OnlyEngineerJobs.be

wordt-ingenieur-Belgïe_only_engineer_jobs

Er bestaan verschillende ingenieursopleidingen in België. Ze duren allemaal 5 jaren gedeeld in 3 jaren Bachelor (1ste cyclus) en 2 jaren Master (2de cyclus). De cursussen worden gevolgd aan de Universiteiten of Hoge Scholen van het land. België herkent en beschermt door de wet de titels die afkomstig zijn van de volgende studierichtingen : Burgerlijk Ingenieur, Bio-ingenieur en Industrieel Ingenieur.   

Er bestaan ook meerdere opleidingen met een economische roeping die toegang geven tot de volgende titel : “Handelsingenieur”. De opleiding voor handelsingenieur volgt hetzelfde schema dan die om burgerlijk ingenieur, bio-ingenieur en industrieel ingenieur te worden.

> Ingenieur jobs : engineering vacatures

Inschrijving en toegang tot ingenieursstudies

Om zich te mogen inschrijven voor de ingenieursstudies in België moet de toekomstige student gediplomeerd zijn van het secundair onderwijs. Dat diploma geeft de student toegang tot het hoger onderwijs. Om toegang te hebben tot de studies voor burgerlijk ingenieur moet u namelijk slagen voor een ingangsexamen. De toegang tot de studies voor industrieel ingenieur, bio-ingenieur en handelsingenieur is niet geregeld op basis van een ingangsexamen.

Elke ingenieur krijgt een bepaalde opleiding en een eigen specialiteit

De cursussen hieronder zijn beschikbaar in alle grote universiteiten en hoge scholen van het land. NB: Iedere instelling beschikt over haar specifieke kenmerken.

Burgerlijk Ingenieur

In België krijgt de burgerlijk ingenieur een universitaire opleiding. Dankzij de opleiding voor burgerlijk ingenieur krijgen de studenten onder andere technische, menselijke maar ook economische vaardigheden. Dankzij stevige wetenschappelijke en technologische bagages is de burgerlijk ingenieur klaar om ingewikkelde pluridisciplinaire problemen op te lossen. Problemen oplossen zoals het beheersen van projecten of ploegen maar ook een goede communicatie opbouwen en de moderne maatschappij goed kunnen begrijpen. De studies voor burgerlijk ingenieur zijn niet dezelfde als die voor industrieel ingenieur. De opleiding voor burgerlijk ingenieur is meer toegewijd aan innovatie, het creëren van nieuwe producten, management en onderzoek. Na de studies om burgerlijk ingenieur te worden heeft de pas gediplomeerde ook nog de kans om een doctoraat te doen.

Hier zijn de verschillende beschikbare opleidingen voor burgerlijk ingenieur : architect, biomedische, bouwkunde, mijnen en geoloog, elektricien, elektromechanica, luchtvaart, chemie en materiaalkunde, informatica, handel, wiskunde, monteur, natuurkunde.

De universiteiten die de mogelijkheid aanbieden om een cursus van burgerlijk ingenieur te volgen in België zijn de volgende :

In Wallonië: l’Université Libre de Bruxelles (ULB), l’Université Libre de Liège, l’Université de Mons (UMONS), l’Université Catholique de Louvain (UCL), l’École Royale Militaire (ERM),

In Vlaanderen: Vrije Universiteit Brussels (VUB), Koninklijk Universiteit Leuven (KU LEUVEN), Universiteit Gent (UGENT)

De burgerlijk ingenieur is aanwezig in alle sectoren van de maatschappij. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die burgerlijke ingenieurs in dienst nemen : Alstom, Accenture, Altran, Atos, Axa, Cisco, Colruyt Group, Danone Belgium, Deloitte, Fujitsu, IBM, IKEA, ING, Proximus, Microsoft, GSK, Pfizer, Oracle, Total, Toyota, Vincotte en nog veel anderen.

Bio-ingenieur

In België is de bio-ingenieur (vroeger landbouwkundig ingenieur) de specialist van de duurzame ontwikkeling, de bescherming van de natuur en de optimalisering van haar uitbuiting. Dankzij zijn kennis in de biowetenschappen (chemie, biologie, biotechnologieën, bio-informatica, genetica, enz.) kan de bio-ingenieur werken in alle gebieden waar hij zijn technische expertise kan uitoefenen op de mechanismen van de levende wezens. De bio-ingenieur is ook vaak een manager die het beheer moet voeren over ingewikkelde organisaties, bedrijven (particulier of openbaar) of wetenschappelijke instanties.

De verschillende mogelijke bio-ingenieursopleidingen in België zijn de volgende: chemie en bio-industrie, landbouwkune, wetenschap en technologie op het gebied van milieu.

De universiteiten die de mogelijkheid aanbieden om een cursus van bio-ingenieur te volgen in België zijn de volgende:

 

In Wallonië: l’Université Libre de Bruxelles (ULB), l’Université Libre de Liège (Gembloux Agro-Bio Tech), l’Université Catholique de Louvain (UCL).

In Vlaanderen : Vrije Universiteit Brussels (VUB), Universiteit Antwerpen (UANTWERPEN), Universiteit Gent (UGENT).

De bio-ingenieur is aanwezig in alle sectoren van de maatschappij. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die bio-ingenieurs in dienst nemen : Colruyt Group, Danone Belgium, IKEA, GSK, Pfizer, Total, Toyota en nog veel anderen.

Industrieel ingenieur

 

In België is de industrieel ingenieur de specialist van de technieken die gelinked zijn met engineering en die in de industrie gebruikt worden. Dankzij zijn stevige opleiding in de gebieden van de wetenschappen, de wiskunde en de industrieën is de industrieel ingenieur in staat om de industriële systemen in hun geheel te ontewerpen, implementeren en onderhouden. De industrieel ingenieur zal meer concreet werk doen en zal vaker op het terrein zijn dan de burgerlijk ingenieur. Als hij daarna nog managementvaardigheden bijleert kan de industrieel ingenieur aanwezig zijn op executieve en strategische levels.

De verschillende mogelijke industrieel ingenieursopleidingen in België zijn de volgende: elektromechanica, biochemie, automatisering, chemie, bouwkunde, elektriciteit, elektronica, technische natuurkunde en nucleaire engeneering, onmidelijke verpakking en eindverpakking, landmeter, industrie (polyvalent), informatica, mechanica, textiel.

In België is het mogelijk om cursussen voor industrieel ingenieur te volgen in hoge scholen of aan universiteiten. Hier zijn de instellingen die toegang geven tot de cursus :

In Wallonië : Haute École de la Communauté française Paul-Henri Spaak, Haute École Lucia de Brouckère, Haute École Léonard de Vinci, Haute École Charlemagne, Haute École Libre Mosane, Haute École de la Province de Liège, Haute École catholique du Luxembourg Blaise Pascal, Haute École de la Communauté française du Luxembourg – Schuman, Haute École de la Communauté française en Hainaut, Haute École Louvain en Hainaut – HELHa, Haute École provinciale du Hainaut – Condorcet,

In Vlaanderen : Diepenbeek (Limburg), Hogeschool Gent, Koninklijk Universiteit Leuven (KU LEUVEN), Universiteit Hasselt (UHASSELT), Erasmus Hogeschool Brussel, Artesis Hogeschool Antwerpen, ISIB Bruxelles

De industrieel ingenieur is aanwezig in alle sectoren van de maatschappij. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die industriële ingenieurs in dienst nemen: Alstom, Accenture, Altran, Atos, Axa, Cisco, Colruyt Group, Danone Belgium, Deloitte, Fujitsu, IBM, IKEA, ING, Proximus, Microsoft, GSK, Pfizer, Oracle, Total, Toyota, Vincotte en nog veel anderen.

Handelsingenieur

 

In België is de handelsingenieur de specialist voor de toegepaste economische wetenschappen. Dankzij een stevige opleiding in financiën, economie, wiskunde, statistieken, chemie en natuurkunde, is de handelsingenieur in staat om een beter inzicht te hebben over producten of diensten en hun verkoop te garanderen. We vinden regelmatig de handelsingenieur in executieve en strategische functies omdat hij financieel is ingesteld.

De verschillende beschikbare handelsingenieursopleidingen in België zijn gevarieerd en zijn grotendeels afhankelijk van de institutie die de cursus voorstelt. De hoofd-thema’s in zo’n opleiding zijn de volgende: management, financiën, marketing, innovatie en onderneming, strategische marketing, bedrijfsaudit en controle, bedrijfsbeoordeling, digitale verkoop, management in distributieketens en handelsgegevens analyse, enz.

De universiteiten die de mogelijkheid aanbieden om een cursus van handelsingenieur te volgen in België zijn de volgende:

 

In Wallonië : l’Université Libre de Bruxelles (ULB), l’Université Catholique de Louvain (UCL), l’Université de Namur (UNamur), l’Université de Mons (UMONS), l’Université de Liège (HEC ULg), la Brussels Management School (ICHEC), l’Université Catholique de Louvain à Mons (UCL Mons)

In Vlaanderen : Vrije Universiteit Brussels (VUB), Koninklijk Universiteit Leuven (KU LEUVEN), Universiteit Antwerpen (UANTWERPEN), Universiteit Gent (UGENT), Universiteit Hasselt (UHASSELT).

De handelsingenieur is aanwezig in alle sectoren van de maatschappij. Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die handelsingenieurs in dienst nemen: Alstom, Accenture, Altran, Atos, Axa, Cisco, Colruyt Group, Danone Belgium, Deloitte, Fujitsu, IBM, IKEA, ING, Proximus, Microsoft, GSK, Pfizer, Oracle, Total, Toyota, Vincotte en nog veel anderen.

> Lees ook : Ontdek meer informatie over de verschillende beroepen als ingenieur

> Engineering vacatures : ingenieur jobs

Hebt u een suggestie of commentaar ten opzichte van de inhoud van het artikel ? Verschijnt u instelling niet ? Neem contact op via hello@onlyengineerjobs.com