You are here

Ingenieur. Een beroep dat in België aantrekkelijk is.

Volgens een studie van Randstad met meer dan 3500 deelnemers, die tot doel had 129 van de meest voorkomende beroepen in te delen staat het ingenieursberoep bovenaan. Meer dan 62% van de deelnemers zeiden dat ze het ingenieursberoep aan hun vrienden en familieleden zouden aanbevelen, vóór arts of apotheker.

OnlyEngineerJobs.be

ingenieur-beroep-belgie

Mensen die op zoek zijn naar een baan oriënteren zich vaak eerst op de aantrekkelijkheid van een beroep voordat ze informatie inwinnen over het bedrijf zelf. Het salaris, het evenwicht tussen werk en privéleven, de arbeidsomstandigheden, variatie in het werk en de uitdagingen van de baan zijn belangrijke criteria voor werkzoekenden. Maar waarom is het ingenieursberoep nu juist aantrekkelijk in België?

Het ingenieursberoep is een bevredigend beroep: de ingenieur lost problemen op een concrete manier op. Pragmatisme en stiptheid zijn belangrijk. De nieuwe technologieën van vandaag vereisen van de ingenieur echter dat hij niet alleen rationeel kan werken , maar ook zijn creativiteit kan gebruiken. 

Gevoel van teamwork: Een ingenieur werkt zelden alleen aan een project. Hij maakt meestal deel uit van een team dat bestaat uit andere ingenieurs en mensen die op andere gebieden gekwalificeerd zijn. Door samen te werken aan hetzelfde project wordt een bijzondere solidariteit tussen de verschillende leden van het team opgebouwd.

Er zijn verschillende richtingen mogelijk: civiele bouwkunde, mijnbouw, geologie, chemie, materiaalkunde, metallurgie, architectuur, natuurkunde, informatica, toegepaste wiskunde, elektricien, mechanica. Het ingenieursberoep is uitgebreid en de mogelijkheden zijn talrijk.

Een veelbelovende professionele toekomst: de kandidaat-ingenieur vindt meestal snel een baan. Volgens FABI, de Federatie van Belgische Verenigingen van Burgerlijk Ingenieurs, Landbouwingenieurs en Bio-ingenieurs, vindt gemiddeld de helft van de ingenieurs die de school verlaten binnen twee maanden een baan. Er is namelijk een tekort aan ingenieurs in België, en de bedrijven zijn op zoek. Resultaat? De kandidaat heeft de luxe om te kunnen kiezen voor welk bedrijf hij wil werken. Dit is een luxe die veel andere mensen die in andere sectoren naar werk op zoek zijn niet hebben. 

Het salaris: Het salaris is vaak een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een beroep. In de top 10 van de qua beloning meest aantrekkelijke beroepen van de Randstadstudie vinden we: ingenieur, arts, chirurg, hoogleraar aan de universiteit en notaris. Ingenieurs zijn over het algemeen tevreden of zeer tevreden over hun salarispakket.

Een beroep dat ook voor vrouwen toegankelijk is: hoewel het ingenieursberoep in wezen nog steeds een mannelijk beroep is en vrouwen nog steeds terughoudend zijn om deze weg in te slaan, is er vanuit de bedrijfswereld toch beduidend veel vraag naar vrouwelijke ingenieurs. 

De arbeidsomstandigheden: na het loon zijn de arbeidsvoorwaarden een van de belangrijkste criteria. In de top 10 van de Randstadstudie vinden we de volgende beroepen, met het beroep van ingenieur bovenaan de lijst: ingenieur, apotheker, architect, hoogleraar aan de universiteit en notaris. 

Wat hiervan te onthouden? Uit een FABI-onderzoek (van 2017) blijkt dat meer dan 80% van alle actieve ingenieurs zegt dat ze zeer tevreden zijn met hun werk. Dit is des te opmerkelijker in deze tijd, aangezien we de afgelopen jaren steeds meer horen praten over burn-out en ontevredenheid op het werk, en gebrek aan professionele waardering.

> Ontdek alle jobs in Engineering