You are here

Vlaamse chemie en life sciences op weg naar sterk investeringsjaar

Brussel, 16 november 2015 – De Vlaamse chemie, kunststoffen en life sciences industrie zal ook dit jaar de kaap ronden van meer dan 1 miljard euro aan investeringen. Daarmee bevestigt de sector haar koppositie in de Vlaamse economie, zowel naar aantal als naar omvang van investeringsprojecten. Het jaarlijks evenement van sectorfederatie essenscia vlaanderen, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, staat vandaag dan ook in het teken van internationale investeringen.

Door Essenscia Vlaanderen

Sector is goed voor bijna 40% van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

De Vlaamse chemie en life sciences ligt op koers om ook in 2015 meer dan 1 miljard euro aan investeringen aan te trekken. Dat blijkt uit een tussentijdse berekening op basis van de beschikbare halfjaarcijfers*. Daarmee zet de sector het sterke investeringsritme van de voorbije jaren verder. In 2014 werd er voor 1,1 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen.
 
Uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade) blijkt bovendien dat de chemie en life sciences in de periode 2010-2014 niet enkel de meeste, maar vooral ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde. Met 154 BDI-projecten (Buitenlandse Directe Investeringen) is de sector goed voor 17,8% van het totaal aantal investeringen. Die vertegenwoordigen samen een bedrag van 4,26 miljard euro en dat is liefst 37,8% van het totale investeringsbedrag van buitenlandse ondernemingen in Vlaanderen.

Minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois“Als open economie leeft Vlaanderen van internationale handel en investeringen. Deze cijfers illustreren dat de chemische industrie en life sciences één van de belangrijkste industrietakken is voor onze economie en welvaart. Het is een sector met een grote innovatiekracht, zowel bij multinationals als in KMO’s, die er jaar na jaar in slaagt belangrijke investeringen aan te trekken. In Visie 2050, de langetermijnstrategie voor Vlaanderen, zijn duurzame chemie, life sciences en industriële biotechnologie sleutelsectoren in de transitie naar een circulaire economie. We moeten hier blijven op inzetten, zodat we in deze domeinen internationaal aan de top staan.”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Heel wat bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences slaagden er de voorbije maanden en jaren in om belangrijke investeringsdossiers naar Vlaanderen te halen. Ondernemingen uit de sector kiezen voor Vlaanderen omwille van de performante infrastructuur, de clustervoordelen door de sterke concentratie aan chemie- en farmabedrijven en de technische competenties van de werknemers. We vragen de Vlaamse regering om die troeven verder te ondersteunen en tegelijk de competitiviteit van onze industrie te versterken, meer bepaald op het vlak van energiekosten, vergunningsbeleid, de ondersteuning van innovatie en het garanderen van een level playing field.”

Het centrale thema voor het jaarevent van essenscia vlaanderen, dat vanavond plaatsvindt in de Gentse Ghelamco Arena, luidt dan ook toepasselijk: Vlaamse chemie en life sciences in de Champions League voor internationale investeringen? 

Op het programma staan videoboodschappen van internationale investeerders zoals Mark Costa (CEO Eastman Chemical Company), Tom Heyman (President Johnson & Johnson Development Corporation), Masanori Ikeda (President Nippon Shokubai), Marc Lebel (President & CEO FRX Polymers) en Margret Suckale (Member of the Board of Executive Directors BASF), en een panelgesprek met Hans Casier (CEO INEOS Phenol), Dirk Coorevits (Managing Director Soudal), Roel De Vil (Plant Manager Nippon Shokubai) en Claire Tillekaerts (CEO Flanders Investment & Trade). Vlaams minister-president Geert Bourgeois houdt de slottoespraak.

*Bron: AD Statistiek - Statistics Belgium (gebaseerd op gegevens van de BTW-administratie).

Meer info:
Gert Verreth, communication advisor essenscia, tel. 02 238 97 86, gsm 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be 
Corine Petry, head of communication essenscia, tel. 02 238 99 12, gsm 0474 49 93 06, cpetry@essenscia.be

Bron: http://www.essenscia.be/nl/PressRelease/Detail/15616

antwerpen_jobs_de grote_verbinding
De stad Antwerpen, VDAB, Constructiv, Talentenwerf en Lantis engageren zich om samen zoveel mogelijk Antwerpse arbeidskrachten mee te laten bouwen aan ‘De Grote Verbinding’. De digitale handdruk hiervoor geven de vijf partners elkaar vandaag tijdens hun eerste officiële bijeenkomst.
op_zoek_ingenieur_belgie
België kampt met een tekort aan ingenieurs. Dat is een feit. Door het groeiende belang van wetenschap en technologie en de digitalisering van de samenleving wordt engineering steeds belangrijker. En toch vinden bedrijven niet genoeg ingenieurs.
Met meer dan 8.800 medewerkers is de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer (MIVB) één van de grootste werkgevers van Brussel en speelt cruciale rol in de mobiliteit van de hoofdstad. De modernisering van de metro, de uitbreiding van het tramnet of de bouw van nieuwe stelplaatsen zijn maar een paar voorbeelden van de boeiende projecten waarvoor de MIVB op zoek is naar enthousiaste medewerkers. Een gevarieerde carrière, een continue vorming, boeiende en unieke projecten, werkstabiliteit en een verrijkende diversiteit, dat is wat de MIVB kan bieden aan al wie nieuwsgierig genoeg is om haar 300 unieke beroepen te komen ontdekken.
week-van-de-ingenieur-onlyengineerjobs
ie-net organiseert van 17 november tot 26 november voor de eerste maal de Week van de Ingenieur. ie-net wil met de organisatie van deze week het beroep van de ingenieur in de kijker zetten.
democo-picture-onlyengineerjobs
Als algemeen aannemer beheerst Democo ieder type bouwproject, zowel nieuwbouw als renovatie van openbare, residentiële, commerciële of kantoorgebouwen over industriële complexen tot kunstwerken voor infrastructuurprojecten. We bieden daarbij alle diensten aan: van ruwbouw tot een kant-en-klaar gebouw.
nmbs-ingenieur-onlyengineerjobs
Afstuderende ingenieurs, zoals burgerlijke- of industriële ingenieurs, worden vaak al van de schoolbanken geplukt. Het lijkt wel of iedereen (jonge) ingenieurs wil binnenhalen. Maar wat wil de ingenieur zelf? We vroegen het aan drie van hen: man en vrouw, privé en overheid. “Kijk niet enkel naar je startloon, maar vooral naar je doorgroeimogelijkheden.”
Bonusly-OnlyEngineerJobs
Klassieke bonussen als hefboom voor motivatie? Nucleus, een groeiend hostingbedrijf met zo’n 35 medewerkers, vond er geen heil in. Daarom ging deze in Antwerpen gevestigde onderneming op zoek naar een alternatief, en vond die een jaar geleden in Bonusly. Dat is een peer-to-peer bonussysteem, waarbij je als medewerker zelf kiest welke collega’s de meeste erkening verdienen. We spraken met drie medewerkers van Nucleus, en vroegen wat het systeem met de zogenaamde karmapunten juist doet.
 Ingenieur Kristof van Beeck van de KU Leuven
Sint-Katelijne-Waver / Leuven - Ingenieur Kristof van Beeck van de KU Leuven heeft een veiligheidssysteem ontwikkeld dat vrachtwagenchauffeurs alarmeert wanneer zich in hun dode hoek een fietser of voetganger bevindt. Het systeem belooft nauwkeuriger te werken dan de bestaande camera’s en zou meer ongevallen kunnen voorkomen. Dat schrijft Campuskrant van de KU Leuven.
8.000 medewerkers. Deze belangrijke drempel werd zeer recent overschreden en bevestigt de positie van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB als grootste werkgever van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De maatschappij kondigde vorig jaar 1.000 aanwervingen aan en dat doel werd bereikt. 2016 vormt geen uitzondering met opnieuw nagenoeg 800 vacatures.
De Afdeling voor Olie- en Gastechnologie van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft onderzoek gedaan naar vraag en aanbod van ingenieurs in de Nederlandse olie-en gasindustrie. Hierin komt onder meer naar voren dat er een tekort is aan zowel senior ingenieurs als vrouwelijke ingenieurs. Ook zijn er zorgen over mogelijk verlies aan innovatieontwikkeling bij studenten door het steeds schoolser wordende universitair onderwijs. Op startersniveau blijken vraag en aanbod elkaar goed in evenwicht te houden. De bevindingen van het onderzoek zijn op woensdag 9 september aangeboden aan Merit Clocquet, programmaleider Techniekpact bij het Ministerie van Economische Zaken.

Pages