You are here

Vlaamse chemie en life sciences op weg naar sterk investeringsjaar

Brussel, 16 november 2015 – De Vlaamse chemie, kunststoffen en life sciences industrie zal ook dit jaar de kaap ronden van meer dan 1 miljard euro aan investeringen. Daarmee bevestigt de sector haar koppositie in de Vlaamse economie, zowel naar aantal als naar omvang van investeringsprojecten. Het jaarlijks evenement van sectorfederatie essenscia vlaanderen, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, staat vandaag dan ook in het teken van internationale investeringen.

Door Essenscia Vlaanderen

Sector is goed voor bijna 40% van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

De Vlaamse chemie en life sciences ligt op koers om ook in 2015 meer dan 1 miljard euro aan investeringen aan te trekken. Dat blijkt uit een tussentijdse berekening op basis van de beschikbare halfjaarcijfers*. Daarmee zet de sector het sterke investeringsritme van de voorbije jaren verder. In 2014 werd er voor 1,1 miljard euro geïnvesteerd in Vlaanderen.
 
Uit cijfers van FIT (Flanders Investment & Trade) blijkt bovendien dat de chemie en life sciences in de periode 2010-2014 niet enkel de meeste, maar vooral ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen haalde. Met 154 BDI-projecten (Buitenlandse Directe Investeringen) is de sector goed voor 17,8% van het totaal aantal investeringen. Die vertegenwoordigen samen een bedrag van 4,26 miljard euro en dat is liefst 37,8% van het totale investeringsbedrag van buitenlandse ondernemingen in Vlaanderen.

Minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois“Als open economie leeft Vlaanderen van internationale handel en investeringen. Deze cijfers illustreren dat de chemische industrie en life sciences één van de belangrijkste industrietakken is voor onze economie en welvaart. Het is een sector met een grote innovatiekracht, zowel bij multinationals als in KMO’s, die er jaar na jaar in slaagt belangrijke investeringen aan te trekken. In Visie 2050, de langetermijnstrategie voor Vlaanderen, zijn duurzame chemie, life sciences en industriële biotechnologie sleutelsectoren in de transitie naar een circulaire economie. We moeten hier blijven op inzetten, zodat we in deze domeinen internationaal aan de top staan.”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Heel wat bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences slaagden er de voorbije maanden en jaren in om belangrijke investeringsdossiers naar Vlaanderen te halen. Ondernemingen uit de sector kiezen voor Vlaanderen omwille van de performante infrastructuur, de clustervoordelen door de sterke concentratie aan chemie- en farmabedrijven en de technische competenties van de werknemers. We vragen de Vlaamse regering om die troeven verder te ondersteunen en tegelijk de competitiviteit van onze industrie te versterken, meer bepaald op het vlak van energiekosten, vergunningsbeleid, de ondersteuning van innovatie en het garanderen van een level playing field.”

Het centrale thema voor het jaarevent van essenscia vlaanderen, dat vanavond plaatsvindt in de Gentse Ghelamco Arena, luidt dan ook toepasselijk: Vlaamse chemie en life sciences in de Champions League voor internationale investeringen? 

Op het programma staan videoboodschappen van internationale investeerders zoals Mark Costa (CEO Eastman Chemical Company), Tom Heyman (President Johnson & Johnson Development Corporation), Masanori Ikeda (President Nippon Shokubai), Marc Lebel (President & CEO FRX Polymers) en Margret Suckale (Member of the Board of Executive Directors BASF), en een panelgesprek met Hans Casier (CEO INEOS Phenol), Dirk Coorevits (Managing Director Soudal), Roel De Vil (Plant Manager Nippon Shokubai) en Claire Tillekaerts (CEO Flanders Investment & Trade). Vlaams minister-president Geert Bourgeois houdt de slottoespraak.

*Bron: AD Statistiek - Statistics Belgium (gebaseerd op gegevens van de BTW-administratie).

Meer info:
Gert Verreth, communication advisor essenscia, tel. 02 238 97 86, gsm 0477 46 42 27, gverreth@essenscia.be 
Corine Petry, head of communication essenscia, tel. 02 238 99 12, gsm 0474 49 93 06, cpetry@essenscia.be

Bron: http://www.essenscia.be/nl/PressRelease/Detail/15616