You are here

Ingenieur KU Leuven bindt strijd aan met de dode hoek

Sint-Katelijne-Waver / Leuven - Ingenieur Kristof van Beeck van de KU Leuven heeft een veiligheidssysteem ontwikkeld dat vrachtwagenchauffeurs alarmeert wanneer zich in hun dode hoek een fietser of voetganger bevindt. Het systeem belooft nauwkeuriger te werken dan de bestaande camera’s en zou meer ongevallen kunnen voorkomen. Dat schrijft Campuskrant van de KU Leuven.

Bron: Het Nieuwsblad 28/09/2016

 Ingenieur Kristof van Beeck van de KU Leuven

Dodehoekongevallen met vrachtwagens maken in Europa jaarlijks ongeveer 1.300 slachtoffers. De bestaande dodehoekspiegels en -camera’s kunnen de ongevallen niet altijd vermijden. “Dodehoekspiegels zijn niet altijd even effectief”, zegt Kristof Van Beeck in Campuskrant. “Ze tonen nooit de volledige dode hoek, en als een vrachtwagen een overhangende tak raakt, kan de positionering van de spiegel al ontregeld geraken. Een dodehoekcamera, die via een breedhoeklens de dodehoekzone op een beeldscherm toont, werkt nauwkeuriger, maar net zoals bij de spiegels reken je op de oplettendheid van de chauffeurs. En het is niet te vermijden dat de aandacht soms verslapt.” 

Alarm

Daarom ontwikkelde de ingenieur een veiligheidssysteem dat vrachtwagenchauffeurs automatisch waarschuwt wanneer zich iemand in de dode hoek bevindt. “Het systeem maakt gebruik van complexe algoritmen die de beelden van dodehoekcamera’s analyseren. Aan de hand van beeldherkenning speurt het systeem razendsnel en accuraat naar fietsers of voetgangers. Als er iemand opduikt, gaat in de cabine van de chauffeur een alarm af.” 

Het nieuwe systeem is ook al in de praktijk getest met verkeerssimulaties. Uit die simulaties blijkt dat het systeem voor 95 procent accurraat werkt. Momenteel voeren de onderzoekers gesprekken met industriële partners om een commercieel systeem voor vrachtwagens te ontwikkelen. Daarvoor is wel nog verder onderzoek nodig, onder meer om te bekijken of het systeem lange ritten aankan en opgewassen is tegen regen en mist. 

Van Beeck is doctoraatstudent aan  EAVISE, de Technologiecampus De Nayer van de KU Leuven in Sint-Katelijne-Waver. 

Op zoek naar ingenieur vacatures in Leuven? Klik hier op OnlyEngineerJobs.be

Working in firms from SMEs to multinational corporations, Project Managers are versatile team leaders that can be found in about every industry in Belgium.
Looking for Project Management jobs in Belgium? You will find on OnlyEngineerJobs.be all the best Project Management jobs.  
Bombardier Transportation - Alstom consortium, signed a framework contract to supply up to 1,362 M7 double deck cars to the Belgian National Railways (SNCB-NMBS).
Dean Marion Debruyne’s earliest dream was to be a ballerina. However, as time passed, she began to apply her dancer’s drive and passion to her educational path.