You are here

Burgerlijk ingenieur worden in België

In België krijgt de burgerlijk ingenieur (ook bekend als polytechnician) een universitaire opleiding. Dankzij de opleiding voor burgerlijk ingenieur krijgen de studenten onder andere technische, menselijke maar ook economische vaardigheden. In dit artikel leert u hoe u een burgerlijk ingenieur wordt in België!

OnlyEngineerJobs.be

burgerlijk_ingenieur_worden_belgië_only_engineer_jobs

Dankzij stevige wetenschappelijke en technologische bagages is de burgerlijk ingenieur klaar om ingewikkelde pluridisciplinaire problemen op te lossen. Problemen oplossen zoals het beheersen van projecten of ploegen maar ook een goede communicatie opbouwen en de moderne maatschappij goed kunnen begrijpen. De studies voor burgerlijk ingenieur zijn niet dezelfde als die voor industrieel ingenieur. De opleiding voor burgerlijk ingenieur is meer toegewijd aan innovatie, het creëren van nieuwe producten, management en onderzoek.

Na de studies om burgerlijk ingenieur te worden heeft de pas gediplomeerde ook nog de kans om een doctoraat te doen. In België kan iedereen voor burgerlijk ingenieur studeren zolang hij voor een bepaald toegangsexamen slaagt. Tijdens dat examen wordt de student getest op zijn aanleg voor wiskunde. Maar het falen voor het toegangsexamen wilt niet zeggen dat men die studies niet mag doen. Dat examen is er gewoon om zeker ervan te zijn dat de student de correcte basis heeft voor de burgerlijk ingenieur studies.

 

> Ingenieur jobs : engineering vacatures

 

De burgerlijk ingenieur is actief in een groot aantal domeinen van de maatschappij zoals alles wat de ruimte betreft, de biotechnologie, de gezondheidszorgen, de bank, de informatica, enz. Er is altijd een ingenieur die klaar staat om aan de nieuwste uitdagingen van het sector te voldoen! Omdat hij actief is in zo een verschillende activiteitssectoren kan de burgerlijk ingenieur gemakkelijk evolueren tot een groot aantal gevarieerde functies tijdens zijn carrière. Zo’n beroepen bieden vaak een nationale of internationale herkenning aan. Uiteindelijk is de burgerlijk ingenieur ook nog toegelaten om zijn eigen bedrijf te stichten en zo kan hij iedere dag opnieuw passie en werk combineren. Burgerlijk ingenieur zijn is niet zich beperken tot één beroep. Burgerlijk ingenieur is zich openstellen tot een wereld van kansen en mogelijkheden en zich ontwikkelen tot een onmisbare professioneel binnen een bedrijf.

In België zal de burgerlijk ingenieur zijn beroep mogen oefenen in verschillende sectoren volgens de regio waar hij werkt. In de provincie van Antwerpen bevinden zich veel activiteiten in verband met de logistiek en de scheepvaart (Port of Antwerp). In Luik vinden we eerder activiteiten in verband met de industrie en de metallurgie (ArcelorMittal Liège, enz.). De provincies van Waals-Brabant en Henegouwen zijn vooral actief in de chemische en farmaceutische sectoren (GSK, Baxter, Pfizer, Dow Corning, Total, enz.) maar ook in de kleinhandel (Delhaize, Colruyt). De Belgische hoofdstad Brussel staat bekend voor haar activiteiten in sectoren zoals de bank, ICT, Telecom, energie en consultancy (Accenture, Deloitte, Proximus, ING, Belfius, Engie, Elia, enz.).

 

> Lees ook : Ontdek meer informatie over de verschillende beroepen als ingenieur

 

Hier zijn de verschillende beschikbare opleidingen voor burgerlijk ingenieur : architect, biomedische, in het gebouw, mijnen en geoloog, elektrotechniek, elektromechanica, luchtvaart, chemie en materiaalkunde, informatica, handel, wiskunde, monteur, natuurkunde.

De universiteiten die de mogelijkheid aanbieden om een cursus van burgerlijk ingenieur te volgen in België zijn de volgende :

In het Waalse Gewest : l’Université Libre de Bruxelles (ULB), l’Université Libre de Liège, l’Université de Mons (UMONS), l’Université Catholique de Louvain (UCL), l’École Royale Militaire (ERM),

In het Vlaamse Gewest : Vrije Universiteit Brussels (VUB), Katholieke Universiteit Leuven (KU LEUVEN), Universiteit Gent (UGENT)

Hier zijn enkele voorbeelden van bedrijven die burgerlijke ingenieurs in dienst nemen : Alstom, Accenture, Altran, Atos, Axa, Cisco, Colruyt Group, Danone Belgium, Deloitte, Fujitsu, IBM, IKEA, ING, Proximus, Microsoft, GSK, Pfizer, Oracle, Total, Toyota, Vincotte en nog veel anderen.

> Lees ook : Wat is een ingenieur in België ?

> Lees ook : Hoe wordt je ingenieur in België ?

> Engineering vacatures : ingenieur jobs

Hebt u een suggestie of commentaar ten opzichte van de inhoud van het artikel ? Verschijnt u instelling niet ? Neem contact op via hello@onlyengineerjobs.com

Jobs
25.02.2019
05.11.2019
31.01.2020