De Spoorwegen ingenieurs

De ingenieur die een job vindt in de spoorwegsector is bestemd om een expert te worden in het spoortransport (trein, metro, tram ...). Of hij nu een algemene functie heeft (als projectmanager bijvoorbeeld) of meer gespecialiseerd (aanleg van spoorwegen, kwaliteitscontrole van treinen en een goede circulatie, enz.), deze vakman heeft een boeiende job in een sector met veel toekomstperspectieven. Als u er bovendien belang aan hecht dat uw beroepskeuze overeenstemt met uw ecologische waarden, dan zult u helemaal openbloeien in deze sector die bijzonder begaan is met het milieu. Of het nu gaat om uw eerste job of u hebt al verschillende jaren ervaring kunnen opdoen in een gelijkaardige functie als die waarvoor u nu solliciteert, uw vindt in elk geval een job die bij u past op onze pagina’s.

Lees verder →
Projectmanager

Het beroep van projectmanager in de spoorwegen vraagt verschillende kwaliteiten: organisatietalent om een efficiënte besturing te garanderen, sociale vaardigheden voor een goede communicatie tussen de verschillende betrokkenen, praktische kennis om het domein tot in de kleinste details te begrijpen, enz.

Bekijk alle vacatures
Project Manager

Bekijk alle vacatures
Logistics Engineer

Binnen het spoorwegnet bevinden zich experts die gespecialiseerd zijn in logistiek, met name Logistics Engineers. Nauwkeurigheid, organisatietalent en precisie kunnen een grote hulp zijn om uw dagelijkse opdrachten te vervullen. U staat in verbinding met de seingevingsposten, draagt bij tot het behoud van een goede circulatie van de treinen en een vlot verkeer en verzekert de continue verbetering van de kwaliteit van het spoorwegnetwerk.

Bekijk alle vacatures
Systems Engineer

De Systems Engineer is verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de besturingssystemen van het spoorwegbedrijf of de afdeling waarvoor hij werkt. Het is zijn doel om de prestaties ervan te optimaliseren en ze steeds doeltreffender en praktischer te maken.

Bekijk alle vacatures
Sales Engineer

Als Sales Engineer in de spoorwegsector wordt u gevraagd om een verkoopstrategie uit te werken voor de desbetreffende afdeling en gebruikt u uw onderhandelingstalent en geavanceerde commercieel-technische kennis.

Bekijk alle vacatures
Consultant

Verschillende projecten hebben nood aan de aanwezigheid van een externe consultant om met nieuwe ogen te kijken naar uitdagingen en om innovatieve oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld de opmaak van een gegevensbank, de ontwikkeling van een project rond (elektriciteits)toevoer, de verbetering van seingevingssystemen, enz.

Bekijk alle vacatures
Developer

Rekruteerders zoeken Developers, maar ook andere soorten IT’ers, als ze maar een perfecte kennis hebben van ontwikkeling en IT-tools. Zodra hij aangeworven is, zal de Developer meehelpen bij de uitwerking van alle software die nodig zijn voor een goede werking van het spoorwegnet.

Bekijk alle vacatures
Productie Ingenieur

De productieverantwoordelijke levert verschillende diensten voor zijn werkgever. Dat kan gaan van infrastructuurbeheer tot de verbetering van de mobiliteit en het comfort van de gebruikers, maar ook de exploitatie van het netwerk. Deze veelzijdige functie vereist zin voor initiatief en een beproefde nauwkeurigheid.

Bekijk alle vacatures
Bouwkundig Ingenieur

Wie solliciteert als ingenieur in de aanleg van spoorwegen - of als “studie-ingenieur” of “consultant in de spoorwegen” - mag zich verwachten aan het uitvoeren van verkeersonderzoeken, het ontwikkelen van infrastructuren voor de sector, het voortdurend verdiepen van zijn technische kennis, enz. Daarvoor moet hij nauwkeurig en proactief zijn en goed kunnen analyseren.

Bekijk alle vacatures
IT Engineer

Voor innovatie en nieuwe spooruitrusting zijn computersimulaties nodig vooraleer ze uiteindelijk worden ingevoerd. De IT Engineer speelt daarbij een rol. Hij is ook onmisbaar voor bijvoorbeeld de automatisering van dienstregelingen, het automatisch verzetten van de wissels of de modernisering van de seingevingsposten.

Bekijk alle vacatures
Quality Engineer

De kwaliteitsverantwoordelijke wordt in de spoorwegsector ook wel de “testingenieur” genoemd. Hij houdt zich bezig met de controle van de werking en de bestendigheid van apparatuur voor ze in gebruik worden genomen voor reizigerstransport. Het is een functie met veel verantwoordelijkheid die vaak een eerste relevante ervaring vereist.

Bekijk alle vacatures
Business Analyst

Research en Development zijn de twee leidmotieven van de Business Analyst. Hij heeft als belangrijkste taken het verbeteren van de bestaande en het bedenken van doeltreffendere processen. Daarvoor is een geavanceerde technologische observatie onmisbaar, maar ook een goede kennis van de sector en uitstekende sociale vaardigheden (voor de communicatie tussen de verschillende betrokkenen).

Bekijk alle vacatures
Functional Analyst

Dankzij een sectoroverschrijdende en multidisciplinaire ingenieursopleiding beheerst de Functional Analyst alle details van het spoorwegbedrijf waarvoor hij werkt. Hij analyseert en verbetert elk proces, zowel op vlak van efficiëntie als op vlak van de kosten bijvoorbeeld.

Bekijk alle vacatures
Data Engineer

Bent u geboeid door de mogelijkheden van het spoortransport, maar ook door databeheer? Data Managers en Data Scientists worden regelmatig gezocht op de arbeidsmarkt door aanwervingskantoren of rechtstreeks door spoorwegmaatschappijen, met name voor het beheer van wissels of seingeving.

Bekijk alle vacatures
R&D Engineer

Klaar om bij te dragen tot het ontwerp en de ontwikkeling van de spoorwegen van morgen? In een functie in R&D kunt u al uw vaardigheden, dynamiek en creativiteit toepassen om het comfort van de reizigers, wisselwachters, de spoorwegbeambten, treinconducteurs, enz. te verbeteren!

Bekijk alle vacatures
Technician

Met uw technische expertise en uw diploma van allround of gespecialiseerd ingenieur vindt u gemakkelijk technische oplossingen doordat u zich snel kunt aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dankzij uw ingenieurscompetenties (bouwkunde, industriële techniek of andere) kunt u elke uitdaging van de spoorwegsector de baas. Van de keuze van materialen tot de ontwikkeling van nieuwe systemen.

Afgestudeerd

Wat is er als pas afgestudeerde indrukwekkender dan te starten in de spoorwegsector? Het is een grote uitdading, een opportuniteit om zich te bewijzen in een omgeving die in aanraking komt met de meeste ingenieursdomeinen, maar ook met ecologische factoren en technologische innovatie.

Mechanisch Ingenieur

De technische competenties van de Mechanisch Ingenieur worden vaak gezocht bij spoorwegmaatschappijen. Ze bieden een aantrekkelijk gemiddeld salaris en een functie met veel voldoening. Aarzel niet om uw cv en motivatiebrief te sturen: u beschikt over het gevraagde profiel!

Supply Chain Engineer

De Supply Chain Engineer heeft als voornaamste opdracht het beheren van de materiaalstroom met nauwgezet respect voor het bestek. Hij is dan ook de ideale ingenieur voor het spoorwegtransport en wordt vaak gevraagd door bedrijven die mensen aanwerven in deze sector. Aarzel dus zeker niet om uw sollicitatie door te sturen!

Electrical Engineer

Beschikt u over een ingenieursdiploma van een polytechnische school met een specialisatie in elektriciteit en bent u op zoek naar vacatures? Het sollicitatiegesprek is niet ver weg! Uw profiel is namelijk erg waardevol voor het spoorwegnetwerk en u zal zonder problemen een job vinden die voldoet aan uw verwachtingen.

Procurement Engineer

Wilt u aan de slag in de sector van de spoorwegen, beschikt u over een uitstekende wetenschappelijke en technische achtergrond, kunt u heel goed met mensen omgaan en hebt u daarbovenop ook perfecte onderhandelingsskills? Als u op zoek bent naar werk, dan is de functie van Procurement Engineer echt iets voor u!

Elektronica Ingenieur

Seingeving, wissels, het bedieningspaneel van de treinen, … allemaal elektronicasystemen die voor de Elektronica Ingenieur geen geheimen kennen. Hij heeft de nodige competenties om spoorwegmateriaal te ontwikkelen. Als hij bovendien ook nauwkeurig is en houdt van teamwork, dan zal hij zonder moeite een contract krijgen van bepaalde of onbepaalde duur.

Energy Engineer

Op het gebied van treinen, trams, metro’s en andere spoorgebonden transportmiddelen werkt tegenwoordig alles op elektriciteit. Als energiespecialist werkt u mee aan de modellering van de elektrische architectuur van het spoorwegsysteem en probeert u het stroomverbruik zoveel mogelijk te verminderen, bijvoorbeeld door de remenergie te hergebruiken.

Chemical Engineer

Hoewel de Chemical Engineer niet rechtstreeks voor de spoorwegindustrie werkt, kan hij toch meewerken aan specifieke projecten. De chemie kan helpen om een oplossing te bieden voor problemen in de sector, door verf die bestendiger is of composietmaterialen te ontwikkelen voor de bouw van voertuigen.

Industrieel Ingenieur

De spoorwegindustrie biedt heel wat werkgelegenheid op alle gebieden. Of het nu is voor spoorwegseingeving of voor de bouw van de treinen en voertuigen zelf, deze arbeidsmarkt werft voortdurend allround en gespecialiseerde ingenieurs aan. Aarzel dus niet om te solliciteren en een open sollicitatie te sturen.

Electromechanical Engineer

Door de combinatie van elektronische en mechanische kennis komt de Electromechanical Engineer in aanmerking voor verschillende functies. Aan werkgelegenheid is voor hem geen gebrek in het domein van de spoorwegen en hij kan dus onderhandelen over een interessant loonpakket en een functieomschrijving op maat.

Civil Engineer

Spoorwegingenieur worden is een van de mogelijkheden voor de Civil Engineer. In deze sector kan hij verschillende soorten functies op zich nemen, naargelang zijn specialisatie en zijn professionele affiniteiten: projecteider, technisch verantwoordelijke, teamleider, exploitatieverantwoordelijke, enz.

Analyst Programmer

De Analyst Programmer moet de functionele noden van het spoorwegbedrijf analyseren om zo technische oplossingen naar voren te brengen onder de vorm van software, die hij verwezenlijkt met de hulp van het IT-team. Om die reden worden managementskills of ervaring in projectmanagement enorm gewaardeerd voor deze functie.

Software Engineer

De Software Engineer luistert ook naar de naam “softwareontwikkelaar” in het Nederlands. Zoals zijn naam het zegt, houdt hij zich bezig met de ontwikkeling en de codering van software, maar ook met het debuggen van de eerste versie en het onderhoud van begin tot einde.