De Olie & Gas ingenieurs

De energiesector, en des te meer die van olie en gas, is voortdurend op zoek naar ingenieurs en bruist van de werkgelegenheid. Ingenieurs in de olie-industrie met verschillende specialisaties staan in de rij om het project tot een goed einde te brengen: ontwikkeling en bouw van een exploitatiesysteem, het boren van offshore- of onshoreputten, opvolging van de productie van olie en koolwaterstof, omzetten van olie in afgeleide producten, verbetering van de rentabiliteit en de veiligheid, enz. Hetzelfde geldt voor ingenieurs in de gasindustrie: zij komen tussen in alle fases van de productie en het vervoer van gas. Sommige doen studies rond de inplanting van een netwerk, andere - ingenieur corrosiebestrijding genoemd - houden zich bezig met de controle van elektrische leidingen en circuits, enz. Werken in de wereld van de fossiele brandstoffen vraagt geavanceerde technische competenties en een grote reactiviteit. Een zekere geografische flexibiliteit is ook noodzakelijk, want bij de meeste projecten moet u aansluiten bij de productielanden waar de olieplatformen geïnstalleerd zijn.

Lees verder →
IT Engineer

De IT Engineer die op zoek is naar vacatures kan zich ontplooien in een carrière in de fossiele brandstoffen. Zijn rol bestaat vooral uit signaalverwerking: hij ontwikkelt applicaties die nodig zijn voor de verwerking van geologische en geofysische gegevens bijvoorbeeld.

Bekijk alle vacatures
Projectmanager

De projectmanager in de wereld van aardgas en olieproducten moet verschillende andere vakmannen coördineren: de werfleider, teamleider, bestuurder van de werkzaamheden, technicus, enz. Goede sociale vaardigheden hebben en een team kunnen leiden is dus essentieel.

Bekijk alle vacatures
Logistics Engineer

De logistiek in de oliesector gaat van de olieproductie tot de bevoorrading van de klant. De Logistics Engineer houdt zich bezig met de supervisie van dat parcours en is daarbij gericht op de continue verbetering van de processen van zijn werkgever, zowel vanuit het perspectief van de “producent” als dat van de “importeur”.

Bekijk alle vacatures
Energy Engineer

Als de Energy Engineer werkt in de hernieuwbare energie, dan moet hij streven naar de verbetering en optimalisatie van de energieprocessen die verband houden met olie en gas. Hij kan ook een urgentieprogramma beheren in het geval van een olieramp.

Bekijk alle vacatures
Sales Engineer

Marketing en verkoop zijn de twee belangrijkste domeinen van de commercieel-technisch ingenieur. Hij verzorgt de communicatie met de klanten en maakt de verbinding tussen hen en de productieafdeling, met name op vlak van productiehoeveelheden en leveringstermijnen.

Bekijk alle vacatures
Mechanisch Ingenieur

De Mechanisch Ingenieur die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt zal zonder moeite op sollicitatiegesprek mogen gaan. Hij moet bereid zijn om te werken in het buitenland en soms ook in extreme omstandigheden, maar zijn verloning is bijzonder aantrekkelijk en de functie zit vol uitdagingen.

Bekijk alle vacatures
Productie Ingenieur

De Productie Ingenieur die naast zijn ingenieursdiploma ook beschikt over een goede kennis van de petrochemische en gasindustrie zal geen moeilijkheden hebben om een job te vinden in deze sector die onmisbaar is voor de wereldeconomie. Als u het gezochte profiel hebt, aarzel dan niet om uw cv en motivatiebrief te sturen naar rekruteerders en aanwervingskantoren.

Bekijk alle vacatures
Electromechanical Engineer

De opleiding tot Electromechanical Engineer is gebaseerd op interdisciplinariteit. Daarom zijn er dus ook verschillende openstaande functies voor houders van dat diploma. In de oliesector kan hij de functie van “exploitatie-ingenieur” krijgen, waarbij hij waakt over de productie en de behandeling van koolwaterstof, maar ook toeziet op de goede verbranding door middel van gespecialiseerde technieken.

Bekijk alle vacatures
Procurement Engineer

De aankoopverantwoordelijke werkt meestal samen met de projectmanager. Hij zorgt voor de levering van al het nodige materiaal: tools, speciale machines, pompen, ketels, enz. Werk vinden als Procurement Engineer is gemakkelijk als u beschikt over goede onderhandelingsskills en een zekere vlotheid in de omgang.

Bekijk alle vacatures
Consultant

De Consultant kan in functie van zijn expertise en zijn specialisatie advies geven of de rol van verschillende soorten ingenieurs in de olie- of gasindustrie op zich nemen: ingenieur boringen, ingenieur ontginningen, enz. Zijn uitstekende wetenschappelijke en technische kennis is een grote troef voor olie- en gasmaatschappijen.

Bekijk alle vacatures
Developer

De Developer ontwikkelt applicaties die nodig zijn voor de goede werking van de olie-industrie waarvoor hij werkt, met name voor de gegevensverwerking van seismische activiteit. Dat doet hij met respect voor een specifiek bestek. Dat programma volgt de normale stappen: uitwerking van de architectuur van de software, codering, testfase, enz.

Bekijk alle vacatures
R&D Engineer

De Research & Development Engineer is creatief en nauwkeurig en probeert inzicht te krijgen in de problematieken van de productie. Hij gaat op zoek naar innovatieve oplossingen om de efficiëntie van de raffinageprocessen of de kwaliteit van de olie- of gasproducten te verbeteren, enz.

Bekijk alle vacatures
Data Engineer

De voornaamste taken van de Data Scientist zijn het verzamelen en verwerken van gegevens van de industrie of het bedrijf waarvoor hij werkt. Om dit soort functie te verkrijgen moet u een opleiding van analist gevolgd hebben en beschikken over een goede beheersing van analytische tools. Een goed gevoel voor communicatie is eveneens nodig om de gerealiseerde analyses over te brengen.

Bekijk alle vacatures
Burgerlijk Ingenieur

Bekijk alle vacatures
Project Manager

Bekijk alle vacatures
Electrical Engineer

Als u beschikt over het diploma van Electrical Engineer, dan kunt u ook solliciteren voor de jobs in de sector van de fossiele brandstoffen. Elektriciteit is namelijk de basis van alle technologie (elektronica, microprocessor, enz.). Dankzij uw theoretische en praktische kennis kunt u de projecten die u worden toevertrouwd tot een goed einde brengen.

Bekijk alle vacatures
Chemical Engineer

De oliesector is een van de grootste rekruteerders van Chemical Engineers of profielen die gespecialiseerd zijn in petrochemie, ook wel “Downstream Processing Engineers” genoemd. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling en de verbetering van productiemethodes voor afgeleide producten van olie, maar ook met de kwaliteitscontrole van deze producten.

Software Engineer

In de functie van Software Engineer is het belangrijk om de verschillende besturingssystemen te kennen en alle soorten programmeertalen. Hij kan werken in een industrie zelf of bij een bedrijf in de industriële informatica dat gespecialiseerde software ontwikkelt.

Analyst Programmer

De Analyst Programmer is van kapitaal belang binnen de IT-afdeling van grote oliegroepen of gasleveranciers. Het is namelijk zijn verantwoordelijkheid om de geologische en geofysische behoeften van die industrieën om te zetten in doeltreffende computeroplossingen.

Afgestudeerd

Ingenieurs aan het einde van hun studies en juniorprofielen die een eerste job zoeken, kunnen een contract van bepaalde of onbepaalde duur vinden in de energiesector. Grote bedrijven zijn voortdurend op zoek naar gemotiveerde en gepassioneerde profielen om hun personeelsbestand te versterken.

Quality Engineer

In samenwerking met de productieverantwoordelijke moet de Quality Engineer erop toezien dat het bestek nageleefd wordt. Hij moet daarnaast ook waken over de goede kwaliteit van de producten. Projectmanagementskills en een grote nauwkeurigheid zijn daarvoor vereiste kwaliteiten en een geavanceerde technologische observatie is belangrijk.

Business Analyst

Na een audit van de optimalisatiemogelijkheden, liggen de vaststelling van een budget, de opvolging van de kosten en de rapportering aan de basis van het werk van de Business Analyst. Hij moet de efficiëntie en rentabiliteit van zijn werkgever laten groeien.

Industrieel Ingenieur

Dankzij hun groot belang in termen van energie, zijn olie en gas enorme industriële sectoren. Deze beschikken dan ook over een massaal aantal vacatures voor allround en gespecialiseerde ingenieurs. Zij werken in studiebureaus, op olieplatformen zelf, in een raffinaderij, enz.

Civil Engineer

De Civil Engineer wordt gezocht door bedrijven in de sector in functie van zijn expertise en dankzij zijn sectoroverschrijdende opleiding. De Civil Engineer in de mijnen met een specialisatie in geologie is een grote speler in de prospectie van olieontginning en de inschatting van de bruikbaarheid ervan.

Supply Chain Engineer

In deze functie in de supplychain of het beheer van de operationele logistiek zorgt de ingenieur voor de ontplooiing van de arbeidskrachten en de nodige materialen voor de goede werking van de productie, de stockage en het transport van olie, schaliegas of alle andere fossiele brandstoffen.

Technician

De technisch ingenieur die het meest geschikt is voor deze sector is de technicus voor de exploitatie van energie. Hij draagt bij tot de exploitatie van offshoreplatformen door het onderhoud van de energie-installaties en de uitrustingen te beheren. De technicus die verantwoordelijk is voor de exploitatie van het gasnet vervult dezelfde taken, maar dan in de gassector.

Functional Analyst

Stiptheid, organisatietalent en innovatie vormen de kern van het beroep van de Functional Analyst. Als u beschikt over een diploma van een polytechnische school en u hebt deze kwaliteiten, stuur dan uw sollicitatie naar bedrijven die rekruteren in deze sector.

Elektronica Ingenieur

Er is geen gebrek aan vacatures voor Elektronica Ingenieurs die de verantwoordelijkheid krijgen over de ontwikkeling, de optimalisatie en het correctieve en preventieve onderhoud van elektronische systemen (zoals boordsystemen bijvoorbeeld). Om succesvol te zijn moeten ze op de hoogte zijn van alle technologische innovaties van de sector.

Systems Engineer

De Systems & Network Engineer werkt samen met de besturingsteams en IT-teams. Hij moet dus graag in een team werken, beschikken over goede sociale vaardigheden en een perfecte kennis hebben van IT-tools.